Loading...
Huidverzorging

Huidverzorging; zo doe je dat

Je hebt de keuze uit verschillende soorten huidverzorgingsproducten. Maar wat is de samenstelling en hoe kun je ze het beste gebruiken? Bespreek met je verpleegkundige of oncologisch hand/voetverzorger welk product het beste past bij de fase waarin je zit. 

Uit deze producten kun je kiezen en de samenstelling bestaat meestal uit olie en/of water.

Product Samenstelling
Vaseline Olie
Zalf Water-in-olie
Créme Olie-in-water
Lotion Olie-in-water
(Body) milk Olie-in-water
Gel/Serum Water

Vaseline

Vaseline bestaat bijna alleen uit olie. Vaseline blijft nagenoeg op de huid liggen en gebruik je om de huid mee af te dekken. Alleen aanbrengen over een crème heen en alleen op huidkloven of een eeltlaag. Niet in plaats van een crème gebruiken.

Zalf

Zalf bestaat voornamelijk uit olie (ca 80%) met een klein percentage water (ca 20%). De Latijnse naam voor zalf is unguentum, dit staat vaak op het etiket van de tube (bv. Ung. Cetomacrogolis). Alleen aanbrengen over een crème heen en alleen op huidkloven of een eeltlaag. Niet in plaats van crème gebruiken.

Crème

Crème zit qua samenstelling tussen een zalf en lotion. Vette crèmes, verkrijgbaar in een pot (bij het ondersteboven houden loopt de crème er door de consistentie niet uit), zoals body butter, hebben de voorkeur.

Lotion/body milk

Een lotion en/of body milk heeft een tegenovergestelde formule van zalf: ongeveer 80% water en 20% olie. Gebruik een lotion/body milk alleen in combinatie met een vetter product; zonder een crème erover heen droogt de huid nog meer uit. Breng bijvoorbeeld eerst een lotion aan op een uitgebreid gebied en op de extreem droge plekken ook nog een crème.

Gel/Serum

Een gel of serum bestaat voornamelijk uit water. Gebruik een gel of serum alleen in combinatie met een vetter product; zonder een crème erover heen drogen zij de huid nog meer uit! Breng bijvoorbeeld eerst een gel of serum op de extreem droge, diepere huidlagen aan en vervolgens een crème.

Worden je klachten erger, bespreek het altijd met je arts of verpleegkundige

Tips

  • Smeer, liefst 4 keer per dag

  • Draag geen krappe schoenen

  • Blijf zoveel mogelijk uit de zon

  • Vermijd extreme warmte en kou

  • Draag handschoenen en pantoffels

  • Gebruik een overvette zeep

  • Pas op met zelfzorg-medicatie

  • Praat erover met je arts

Wat kun je nog meer zelf doen? Lees het hier!

Blog

Ga naar de bovenkant